Amerikai palacsinta
Gyakran sütök palacsintát, lévén ez Apa egyik kedvenc eledele. Ő a hagyományosat szereti a legjobban, én viszont ezt a verziót részesítem előnyben, azt is elárulom, hogy miért. Ezt a tésztát nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe, akár egy egész napig is elvan, nem lesz baja a tárolástól. És sokkal laktatóbb, mint hagyományos rokona. Az amerikaiak juharsziruppal vagy más édes öntettel eszik. Mi házi eperlekvárral szoktuk falni, valami isteni íze van így.
Hozzávalók:
20 dkg margarin
20 dkg cukor
3 tojás
0,5 l tej
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és héjja
Elkészítés:
A margarint a cukorral habosra keverem, és egyenként hozzáadom a tojásokat. A sütőport a liszthez adom, és ezt a keveréket a tejjel felváltva a masszába dolgozom. A végén belereszelem egy citrom héját és belenyomom a levét. –A citrom levét úgy a legkönnyebb kinyerni, hogy mielőtt félbevágom, jól meggörgetem az asztalon, így fellazulnak a rostok. Érdemes a tenyerünkbe facsarni a levét, így fel tudjuk fogni a magokat, amik kellemetlen meglepetéseket okozhatnának a palacsintában. – Bár a tésztában elég sok zsiradék van, én szoktam a teflon serpenyőbe egy pici margarint olvasztani a sütés előtt, így tuti nem ragad oda a palacsintánk. Kis merőkanállal három pacát szoktam tenni a serpenyőbe, ezek jóval kisebbek, mint a hagyományos palacsinta. Mikor elkezd bugyborékolni a teteje, megfordítom. Nem kell megijedni attól, hogy a felső része ekkor még folyós, szépen összeáll, amint hő éri. Ekkor már csak pár másodpercig szoktam sütni, míg szép aranybarna színt kap.
Elég nagy mennyiség lesz ebből a tésztából, nekünk kétszerre elég szokott lenni, de szinte abbahagyhatatlan. :)
Adag: 4 személy
Költség: 650 Ft
Elkészítési idő: 10 perc előkészítés+30 perc sütés